Newsletter duben 23

Milí sousedé,

Jak se vám daří? Jaro je v plném proudu a přináší s sebou jarní události a novinky. Co nás tedy čeká na konci dubna a v květnu?

Tento pátek 28. dubna si určitě udělejte čas a přijďte na sousedské pálení čarodějnic. Akce se koná od 17 hodin, poprvé v Lesní škole Vlaštovka, kousek od hospody Železná Panna. Jídlo si vezměte, prosíme, vlastní, my zajistíme oheň a napichováky na buřty. Pití si bude možné kupovat v hospodě. Plánujeme malou bojovku pro děti a spontánní výrobu čarodějnice na upálení na místě.

V neděli 14. května od 9 do 12 hodin potom chystáme u hřiště „hrad“ Sousedský blešák. Jarní příležitost provětrat skříně a dát starým věcem druhou šanci. Prodejci mohou být jak dospělí, tak děti. Na místo dorazí opět pojízdná prodejna kávy a jiných dobrot.

Událostí tohoto měsíce je nepochybně realizace našeho projektu z participativního rozpočtu MČ Prahy 5 z roku 2020 – „Doplnění dětských hřišť Kudrnova a Deylova“. U „hradu“ nám přibyly houpačky, pozemní skluzavka, lano, trampolíny a staré keře ve svahu nahradily kvetoucí a jedlé varianty. Máme z toho velkou radost a hlavně nás těší pozorovat, že se nové herní prvky dětem líbí. Participativní rozpočet vyhlašuje MČ každý rok a letos se podařilo na radnici již rozjet i realizace projektů. Pokud má někdo z vás nápad, a rád by se projektu zúčastnil, nebojte se nás kontaktovat! Rádi poradíme, pomůžeme.

Na facebooku také v zimě proběhla živá debata o rozbahněné louce u zastávky Hotel Golf. Tématu se věnujeme, ale jelikož je věc – mírně řečeno – nestandartní, trochu nám trvalo, než jsme se zorientovali. Celá louka je ve správě Odboru ochrany prostředí Magistrátu hl. města Prahy (MHMP). V zimních měsících tohoto roku zde (jako i jinde v Motole) odbor realizoval prořez stromů a úpravu louky. Zmíněná úprava (zasakovací plocha, zpřístupnění potoka) ale vznikla bez návaznosti na studii Potoční park Motolka, kterou iniciovala MČ Praha 5 v loňském roce, a na které jsme jako Spolek participovali. Jde tedy čistě o iniciativu OCP MHMP. Máte-li k této realizaci připomínky nebo dotazy, kontaktujte Ing. Jiřího Karneckího jiri.karnecki@praha.eu, jakožto odpovědnou osobu za OCP MHMP. Za Spolek jsme již značně kritickou zpětnou vazbu podali, hlavně na stávající neutěšený blátivý stav. Kromě jiného to snad pomůže i tomu, že příště bude OCP činit zásahy více v souladu s ostatními aktéry veřejného dění a respektovat charakter a využití Motolské louky.

Stejný Odbor (OCP MHMP) má na starosti jezírko u dětského hřiště v ulici Pod Kotlářkou, které bylo ve špatném stavu již dříve a v průběhu přilehlé stavby ho developer úplně zdevastoval. Kontaktovali jsme jak MČP5, tak ČIŽP, kde nás znovu odkázali na OCP. Jako v předchozím případě proto stojí za to obrátit se na OCP, resp. Ing. Karneckího, s dotazem na další postup nebo s připomínkou.

Krásné dni přejeme a na viděnou se těšíme,

Za Sousedský spolek Homolka-Motol,

Čáry v Motole
Pálení čarodějnic

Šárka Malá

Pozvánka na Blešák
Blešák 13. 5.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *