Projekt koupaliště, který nikdo nechce

 

Ve čtvrtečním rozhovoru pro novinky.cz se paní starostka MČ Prahy 5, Renáta Zajíčková, vyjádřila mimo jiné i k plánované rekonstrukci koupaliště Motol. Podle jejích slov je projekt řešen koncepčně v rámci celkové revitalizace Motolských rybníků s akcentem na ochranu přírodních kvalit parku, který nemá sloužit pouze místní komunitě, ale celé západní části Prahy. Plánovaná modernizace koupaliště pak bude vyžadovat, aby si budoucí projekt na sebe vydělal, neboť „město ani městská část nemůže dotovat nějakou restauraci„.

Pravda je však taková, že samotná MČ Prahy 5 pod vedením paní starostky vydala v roce 2021 stavební povolení projektu, který je ze studie parku Motolka vyjmutý, řeší se samostatně, a jde svou povahou přímo proti koncepci této studie. Detailněji jsme již o této problematice psali v červenci r. 2021 na homolkamotol.cz pod článkem „Praha 5 útočí na komunitu v Motole“.

Proti stávajícímu megalomanskému projektu rekonstrukce koupaliště Motol podepsalo petici již více než 1 600 občanů Prahy, pravidelných i náhodných uživatelů koupaliště. Drahý projekt, který město vyjde na více než sto milionů korun, počítá s masivní výstavbou dvoupodlažní budovy, parkoviště a betonového ostrova uprostřed rybníka. Těžko si představit větší protiklad k současnému přírodnímu rázu koupaliště. Tak velká investice bude současně vyžadovat odpovídající navýšení cen v areálu, takže mnoho pravidelných návštěvníků koupaliště si jeho návštěvu již nebude moci dovolit. Nemluvě o návštěvě „nějaké restaurace“ či wellness, o které ani nikdo nestojí. Opakovaně zmiňované zajištění bezpečnosti či bezpečného přístupu do areálu jen dokládá, že radní ani starostka místo vůbec neznají.

Magistrát i radnice MČ Prahy 5 se z neznámých důvodů, avšak konzistentně, snaží dál protlačit drahý projekt, který nikdo nechce. Občané z různých částí Prahy v petici požadují změnu projektu v kooperaci s občany tak, aby byl řádově levnější než současná varianta, a umožnil i levný provoz dostupný pro všechny Pražany. Přesto vidina značné úspory veřejných prostředků neláká ani současnou koalici na magistrátu, ani současné vedení Prahy 5. Otázkou zůstává, proč je projekt, připravený odborem bývalého radního Hlubučka, nyní stíhaného v kauze Dozimetr, tak rezistentní tváří v tvář masivnímu občanskému odporu. Jsou tu i jiné zájmy, nebo „jen“ amatérismus a nezájem o občany a jejich potřeby?

V současné chvíli je jasné, že všichni vyčkávají na volby. Pokud v Praze 5 zůstanou stejní lidé s propojením na stejné partaje na Magistrát, bude velmi těžké ubránit kus přírody v Motole před stavebními stroji. Proto Vás vyzýváme, přijďte ke komunálním volbám 23. a 24. září a podpořte svým hlasem uskupení, kterým není názor Pražanů lhostejný.

 

Za sousedský spolek Homolka-Motol

Šárka Malá, Jakub Janák

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *