Najíždějí bagry na koupaliště

V reakci na TZ rady hl. m. Prahy z pondělí 2.10. musíme bohužel konstatovat velké zklamání z manipulativního jednání paní náměstkyně Komrskové (Piráti). Ta si pod záminkou přítomnosti azbestu v jedné z budov koupaliště vymohla v rychlé lhůtě finanční prostředky na demolici stávajícího zázemí a na přípravu kontroverzního projektu.
S podobou tak zvaného kompromisu naše iniciativa kategoricky nesouhlasí. Navrhovali jsme zásadní přepracování projektu tak, aby architektonicky odpovídal přírodnímu charakteru místa, byl o polovinu levnější, ekologický a provozně udržitelný. (Viz přiložená redukční studie rekonstrukce koupaliště, vypracovaná Spolkem Homolka-Motol a MČ P5.) Po ročních jednáních zapracoval Magistrát do původního megalomanského projektu jen kosmetické změny. Ty nyní prezentuje jako kompromis. Většinu problémů ale navrhovaný „kompromis“ vůbec neřeší. Magistrát ve vizualizaci avizoval posun budovy. Není ale vůbec jisté, že k němu došlo i v projektu. Upravenou verzi projektu, o kterou jsme žádali, nemáme ani my, ani MČ Praha 5. Velké parkovací stání, jehož posun MČ P5 vyjednala do ulice Zahradníčkova, zůstává uvnitř areálu koupaliště a zabírá místo pro rekreační plochu a zeleň. Přes potvrzený výskyt mnoha chráněných druhů živočichů (viz Biologická zpráva) chce Odbor ochrany prostředí a paní náměstkyně pro životní prostředí vyčistit okolí rybníka od rákosu a radikálně zasáhnout do stávajícího ekosystému.
Paní náměstkyně Komrsková hodlá na sílu realizovat předražený a kontroverzní projekt, proti kterému vystupuje jak naše iniciativa, tak i jiné spolky z P5 a P6 (Spolek Hájovna (P5), Prokopovo (P5), Spolek Nesedím Sousedím (P6), Spolek Pro Břevnov (P6)). Petici proti projektu podepsalo již 3000 lidí, online petice má přes 500 podpisů, mezi petenty jsou známé osobnosti jako Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák.
Samotné odebírání vzorků na přítomnost azbestu probíhalo velmi nestandardním způsobem, kdy vyslanci OCP přelézali plot uzavřeného areálu, aby vzorky odebrali. Zvláštní je i spěch paní náměstkyně Komrskové na schválení financování projektu, který je takto problematický, jakožto i její arogantní jednání s veřejností.
Všichni souhlasíme s tím, že místní koupaliště potřebuje rekonstrukci. Jde však o to, jak bude vypadat. Nyní se bohužel zdá, že Magistrát pod záminkou azbestu protlačí projekt, který je v mnoha ohledech problematický a lidé jej nechtějí. Nabízí se zde také otázka cui bono? – jedná se ještě o veřejný zájem, či jde především o zájem hrstky jednotlivců?
Redukční studie rekonstrukce koupaliště Motol:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *